ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΣΕ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ


ΓΕΝΙΚΑ

Για τη θεραπεία του δοντιού σας θα απαιτηθούν μία έως τρεις επισκέψεις.
Aν και η θεραπευτική αγωγή που θα εφαρμοσθεί είναι κατά κανόνα ανώδυνη, είναι δυνατόν να παρουσιασθούν ορισμένα συμπτώματα μεταξύ των επισκέψεων.
Οι πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας και διατήρησης του δοντιού για πολλά χρόνια φθάνουν μέχρι το 90-95 %.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Από τη στιγμή που θα αρχίσει η θεραπεία, το δόντι σας και οι ιστοί που το περιβάλλουν, είναι δυνατό να εμφανίσουν ενοχλήσεις που οφείλονται είτε σε μόλυνση που προϋπήρχε, είτε σε διαταραχή της ισορροπίας των ιστών με τους χειρισμούς.
Σε περίπτωση που θα αισθανθείτε πόνο, βάρος ή πρήξιμο ακολουθείστε τις ακόλουθες οδηγίες :

  1. Κάνετε πλύσεις του στόματος στην περιοχή της ενόχλησης με ζεστό αλατόνερο (1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι νερό ) ή χαμομήλι (αν πάσχετε από υπέρταση). Το οδοντόπλυμα θα είναι τόσο ζεστό όσο εσείς το ανέχεστε, θα διαρκεί πέντε (5) λεπτά και θα επαναλαμβάνεται κάθε 4-5 ώρες .
  2. Αν αντιληφθείτε την εμφάνιση οιδήματος (πρηξίματος) εξωτερικά, τοποθετείστε εξωτερικά στην περιοχή αυτή ψυχρά επιθέματα (πάγο), κρατείστε τα εκεί για 5-10 λεπτά και επαναλάβετε τη διαδικασία, κάθε 1-2 ώρες. Συμπληρώστε την αγωγή με θερμές στοματοπλύσεις στα μεσοδιαστήματα .
  3. Αν υπάρξει πόνος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα κοινά παυσίπονα (Panadol, Lonarid Ν, Depon) ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (Algofren, Bruffen, XefoRapid, Niflamol, Ponstan) σύμφωνα με την αναγραφόμενη δοσολογία.
  4. Αποφύγετε να επιβαρύνετε την περιοχή του υπεύθυνου δοντιού κατά τη μάσηση.
  5.  Αν ο πόνος είναι ανυπόφορος, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας .
  6. Τα όσα πιθανόν να συμβούν, δεν είναι ανησυχητικά για την τύχη του δοντιού, αλλά μια προσωρινή επιπλοκή που δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα της θεραπείας.
  7. Το σφράγισμα που τοποθετείται στο δόντι σας είναι προσωρινό. Εάν αντιληφθείτε την μετακίνησή του, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως μαζί μας για την αντικατάστασή του.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

  1. Το δόντι σας είναι πιθανόν να εμφανίσει κάποια ευαισθησία για μερικές ημέρες μετά τη θεραπεία. Αν χρειασθεί μπορείτε να πάρετε παυσίπονα. Μη επιβαρύνετε την περιοχή αυτή κατά τη μάσηση μέχρις ότου μειωθεί η ευαισθησία .
  2. Η αποκατάσταση της μύλης του δοντιού με έμφραξη (σφράγισμα) ή στεφάνη πρέπει να γίνει από τον οδοντίατρο το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να περιορισθεί η πιθανότητα επαναμόλυνσης λόγω μικροδιείσδυσης της προσωρινής έμφραξης.

ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟΣ

Επειδή η απουσία πόνου δεν σημαίνει υποχρεωτικά επιτυχή έκβαση, το αποτέλεσμα της θεραπείας θα πρέπει να ελεγχθεί κλινικά και ακτινογραφικά σε διάφορα χρονικά διαστήματα.
Οι συνηθέστεροι χρόνοι επανελέγχου είναι 3, 6, 12 και 24 μήνες μετά το πέρας τη θεραπείας, ανάλογα με τον βαθμό ανταπόκρισης του οργανισμού.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνια