Τι είναι η Ενδοδοντολογία

Ενδοδοντολογία είναι ο κλάδος της Οδοντιατρικής επιστήμης που ασχολείται με την πρόληψη και τη θεραπεία των νόσων του πολφού και των περιακρορριζικών ιστών.

Αντικείμενο επίσης της Ενδοδοντολογίας είναι η μελέτη της διάπλασης των δοντιών, της δομής των οδοντικών ιστών και της φυσιολογίας του οδοντικού πολφού.

Ποιος ασχολείται με την Ενδοδοντολογία

Όλοι οι οδοντίατροι στο στάδιο των προπτυχιακών τους σπουδών αποκτούν τις βασικές γνώσεις που απαιτούνται για τη διάγνωση και θεραπεία των ενδοδοντικών περιστατικών.

Τι είναι ο Ενδοδοντολόγος

Ενδοδοντολόγος είναι ο οδοντίατρος ο οποίος, μετά την ολοκλήρωση των προπτυχιακών του σπουδών, εξειδικεύεται στην Ενδοδοντολογία, μετά από  επιπλέον φοίτηση σε ένα 2ετές ή συνηθέστερα 3ετές τυποποιημένο και οργανωμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα ειδίκευσης παρέχονται από τις Οδοντιατρικές Σχολές που έχουν οργανώσει αντίστοιχο μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών.

Με ποια περιστατικά ασχολείται ο Ενδοδοντολόγος

Ο ενδοδοντολόγος ασχολείται με συνήθη και πιο πολύπλοκα περιστατικά της ειδικότητάς του, όπως:

  • Ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) σε νεογιλά και μόνιμα δόντια.

  • Επανάληψη προηγούμενης ενδοδοντικής θεραπείας.

  • Αντιμετώπιση οδοντογενών λοιμώξεων (οδοντοφατνιακό απόστημα, κυταρρίτιδα κλπ).

  • Περιακρορριζική χειρουργική θεραπεία (ακρορριζεκτομή, περιακρορριζική απόξεση, εκτομή ρίζας, χειρουργική διερεύνηση κλπ).

  • Αντιμετώπιση οδοντικού τραύματος (κάταγμα, ολική ή μερική εκγόμφωση, διάσειση δοντιού κλπ).

  • Αντιμετώπιση δοντιών με αδιάπλαστο ακρορρίζιο.

  • Διάγνωση στοματοπροσωπικού πόνου μη ενδοδοντικής αιτιολογίας (άτυπη προσωπαλγία, νευραλγία, πόνος μασητηριακής δυσλειτουργίας).

  • Λεύκανση δυσχρωμικών απόλφων δοντιών (νεκρών ή με προηγούμενη ενδοδοντική θεραπεία).

Επίσης συμμετέχει, σε συνεργασία με το θεράποντα οδοντίατρο και τις άλλες οδοντιατρικές ειδικότητες, στη διαμόρφωση του σχεδίου θεραπείας του ασθενή, παρέχοντας συμβουλές σχετικά με την ενδοδοντική πρόγνωση των δοντιών.

Οι ενδοδοντολόγοι χρησιμοποιούν εξειδικευμένα εργαλεία και συσκευές, όπως χειρουργικό μικροσκόπιο, ψηφιακή ενδοστοματική ακτινογραφία, ειδικά ξέστρα υπερήχων, συσκευές έμφραξης ριζικών σωλήνων με θερμοπλαστικοποιημένη γουταπέρκα κλπ, προκειμένου να αντιμετωπίζουν τα πιο σύνθετα και απαιτητικά ενδοδοντικά περιστατικά.

Ο τεχνολογικός εξοπλισμός σε συνδυασμό με τις εξειδικευμένες γνώσεις και τις τεχνικές που διαθέτει ο ενδοδοντολόγος αποσκοπούν στη μεγιστοποίηση του θεραπευτικού αποτελέσματος, που είναι η αντιμετώπιση του πόνου και η διάσωση του δοντιού, γρήγορα – ανώδυνα – αποτελεσματικά

Ποια περιστατικά πρέπει να παραπέμπονται σε Ενδοδοντολόγο

Όλα τα περιστατικά που χρειάζονται ενδοδοντική αντιμετώπιση, όταν αξιολογηθούν ότι είναι εκτός των δυνατοτήτων του γενικού οδοντίατρου, λόγω έλλειψης διαγνωστικών ή τεχνικών δεξιοτήτων.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνια